Segueixen els prejudicis cap a la discapacitat auditiva.

La pèrdua d’audició es segueix percebent con una afecció que afecta a les persones grans, encara que dades d’arreu del món diuen una altra cosa. Aquesta errònia percepció fa que la discapacitat auditiva sigui difícil de conviu-hi tan socialment i per descomptat laboralment.

L’informe anual de 2008 de l’associació sueca de discapacitats auditius, Hörselskadades Riksförbund, HRF, ens confirma que segueixen havent-hi prejudicis sobre la pèrdua d’audició. El perjudicis persisteixen entre altres coses per els propis discapacitats auditius que prefereixen negar-se a accepta la seva deficiència. Solen actuar simplement com si tinguessin un petit problema per escoltar, ja que només les persones grans tenen una pèrdua de audició vertadera.

Segons l’informe, dos de cada tres suecs amb pèrdua auditiva no s’han visitat mai amb cap professional per buscar ajuda. Quasi la meitat d’aquest grup amb discapacitat pateix de la pèrdua d’audició des de més de deu anys. Molts dels discapacitats auditius eviten parlar-ne obertament del seu problema per por a la reacció que puguin tenir les altres persones.

Problemes en el treball
Les conseqüències de no ser sincer respecte a la pèrdua d’audició que es pateix es fa evident en els llocs de treball. Segons l’informe, dos de cada tres persones no ha parlat obertament del seu problema en el treball. En el sector privat un elevat 70 per cent de persones amb pèrdues auditives ho porten en secret.
Per altra banda, l’informe de l’HRF senyala que les empreses fan molt poc per ajudar en el possible als seus empleats amb discapacitat auditiva. Els problemes d’audició rares vegades tenen un lloc destacat en les avaluacions laborals i les revisions d’audició regularment obligatòries entre els empleats. L’informe entreveu que per crear una major consciència sobre la pèrdua auditiva és necessari que totes les parts s’involucrin, si volem evitar el patiment social que comporta l’afecció.

Font: HRF Årsrapport 2008, www.hrf.se